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REGISTER OF DISCLOSABLE PECUNIARY INTERESTS 
 

GUIDANCE NOTES 
 

 
1. Within 28 days of the provisions of an authority’s code of conduct being 

adopted or applied to that authority, or within 28 days of his election or 
appointment to that office (if that is later), a Member must register his 
interests in the authority’s register, in accordance with the (Relevant 
Authorities (Disclosable Pecuniary Interests) Regulations 2012, made 
by the Secretary of State in accordance with Section 30 of the Localism 
Act 2011, by providing written notification to the Monitoring Officer of 
Winchester City Council (who is the Head of Legal and Democratic 
Services). 

 
2. The Member should complete the form provided to register those 

interests and send to the Monitoring Officer, to be placed on a public 
register published on the Council’s website.   
 

3. You should note that the District Auditor has advised that all Members 
complete a form at the beginning of each Municipal Year, whether or 
not they have just been elected. The annual completion of a return is 
regarded as good practice, even if a Member’s interests have not 
changed in the previous twelve months (the City Council has adopted 
this approach for a number of years).  Of course, any change during 
the year must be notified by the member within 28 days and will require 
completion of a new form  
 

4. Failure to complete and return either the original form, or any amending 
form, would be a breach of the Code and may lead to the Member 
being referred to the City Council’s Standards Committee which is 
responsible for monitoring compliance. Current copies of both the form 
and guidance will be kept on the City Council’s website 
www.winchester.gov.uk. 

 
5. As additional guidance, answers are set out below to five of the most 

frequently asked questions about registration of interests:- 
 

Q. Do I need to register land that I own outside the Council’s 
area? 

 
No. You only need to register land you own or in which you have 
a beneficial interest that is within the Council’s area. This will 
include where you live. 
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Q. What is the difference between the nominal value of shares 
and the market value? 

 
The nominal value of shares is the face value of those shares 
(the value recorded on the share certificate). For example, let’s 
say you bought 10,000 £1.50 shares (face value) in 1999. The 
market value at that time was £3 each, so the total you paid was 
£30,000. Those shares are now worth £45,000. 
          
The nominal value of those shares would still be £15,000 
(10,000 x £1.50). Therefore, you would not be obliged to enter 
the shares on the register of interests, even though the current 
market value of the shares is £45,000. 
 

Q. Do I need to register all gifts and hospitality I receive? 
 

No. You need only register gifts and hospitality worth more than 
£50 that you receive in connection with your official duties as a 
Member. For a period of three years thereafter, if anything 
related to the gift/event or its source arises at a meeting at which 
you are present, you must declare accordingly.  Paragraph 2 of 
the Code states that it only applies to Members when acting in 
their official capacity.  Therefore gifts received in a personal 
capacity do not need to be registered. 
 
NB: The Council’s own Protocol for Gifts and Hospitality 
provides some practical guidance. 

 
Q. Do I need to register and declare membership of the 

Freemasons? 
This is not a Disclosable Pecuniary Interest and therefore need 
not be entered onto the Register of Interest form.  However, 
Parts 5 and 6 of the Code still require personal or prejudicial 
interests to be declared at meetings when necessary if an item 
of business affects that organisation. Freemasons who are 
members of the Grand Charity must declare that interest as 
appropriate, before or during council meetings. If an individual 
lodge is one which has charitable status or could be described 
as a body directed towards charitable purposes, then 
membership of that lodge would also need to be declared.  

 Membership of any charity or body directed to charitable 
purposes must be declared in the same way.   

 In addition, if a matter under discussion would affect a Member 
more than other people in the Council's area because the 
Member is a Freemason, the Member will need to declare a 
personal or prejudicial interest as appropriate. 
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Q Do I need to register and declare membership of political 
party council associations. 

 
  This is not a Disclosable Pecuniary Interest and therefore need 

not be entered onto the Register of Interest form.  However, 
Parts 5 and 6 of the Code still require personal or prejudicial 
interests to be declared at meetings when necessary. This 
would apply when eg a matter affecting any premises occupied 
by the party were being discussed. 

  
----------------------------- 
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